Efterbehandling

Efterbehandling

Digaloo har ett eget bokbinderi som är helt anpassat efter digitaltryckets behov av snabba inställelsetider och flexibilitet. Här utför vi de flesta och vanligaste efterbehandlingsmetoderna såsom bigning, falsning, renskärning, klammerhäftning, wire-bindning, hålborrning, plockning, paketering och distribution. Övriga bokbinderiarbeten som stansning, perforering, foliering, och UV-lack har vi ett väl inarbetat kontaktnät med kunniga underleverantörer som utför.

content image
Skärning

Alla produkter trycks på större tryckark för att optimera användningen av ytan och därmed spara på papper och miljö. Därefter renskärs samtliga produkter ner till slutformat. Detta görs oftast maskinellt men vissa moment i mindre serier kan utföras för hand.

content image
Bigning

Trycksaker som ska falsas (vikas) kan ibland behöva bigas för att undvika att sprickor eller sk. strålveck uppstår i ryggen. Vid bigning skapar man en inpressning i papperet som förstör pappersfibrerna och ger en snyggare falsning utan sprickor. Vi bigar produkter med högre gramvikt än 170g och speciellt när fiberriktningen ligger åt fel håll. Man strävar dock alltid efter att fiberriktningen i pappret ska ligga längs med falsen (ryggen).

content image
Falsning

Trycksaker som ska falsas (vikas) kan ibland behöva bigas för att undvika att sprickor eller sk. strålveck uppstår i ryggen. Vid bigning skapar man en inpressning i papperet som förstör pappersfibrerna och ger en snyggare falsning utan sprickor. Vi bigar produkter med högre gramvikt än 170g och speciellt när fiberriktningen ligger åt fel håll. Man strävar dock alltid efter att fiberriktningen i pappret ska ligga längs med falsen (ryggen). Falsning görs vanligtvis i en falsmaskin. Vid små format eller väldigt känsliga produkter utförs ibland falsningen för hand. Vid tjockare papper tar man då hjälp av ett så kallat falsben. Vid produkter som har speciella falslösningar är vi tacksamma om ni lägger in falsmärken i originalet.