Förädling

Förädling

Det finns en mängd olika alternativ att förädla en trycksak. Syftet kan vara både att skydda en produkts yta mot slitage och därmed höja livslängden eller att höja attraktionskraften genom effektfulla förädlingstekniker. Här förklarar vi några av de möjligheter Digaloo erbjuder.

 

content image
Laminat

Laminering är ett mycket effektivt och tåligt skydd som passar till omslag och produkter med hög färgmängd. Laminatet skyddar ytan och färgen mot slitage och repor. Det finns i flera olika varianter, blankt, matt och soft touch. Laminatet appliceras på pappersarket i en separat maskin med hjälp av värme och mottryck. Produkten får en annan lyster och färgerna får högre intensitet.

content image
UV-lack

Lacken finns i blank och matt form och kan läggas partiellt eller på hela ytor av en trycksak. Till produkter som ska falsas är laminering att föredra eftersom lackade ytor lätt sprickor i ryggen. UV-lack är en extern process där först en schablon tillverkas som mall för de delar av ytan som ska lackas. Lacken appliceras med en vals och härdas därefter fast på papperet med UV-ljus. Partiell lack framhäver effektfullt utvalda delar och ger en fin kontrast på trycksaken.

content image
Foliering

Foliering ger ett mycket stark effekt. Folier finns i alla tänkbara färger och även mönster. Foliering förutsätter en kliché som görs av metall och som utgör mall för den yta som ska folieras. Klichén pressas mot papperet och med hjälp av värme fäster folien på pappersytan. Ökas trycket erhålls en folieprägling som dessutom gör folien instansas i papperet vilket höjer effekten av folien.

content image
Prägling

Prägling är en inpressning i papperet som utförs med en kliché. Den går att göra både som negativ och positiv. Bäst effekt erhålls spå ett papper som har hög sk. bulk (tjockt och med hög volym)

content image
Metallic-färger

Äntligen är det möjligt att digitaltrycka guld och silverfärger. Denna teknik möjliggör en flexibel produktion av valfri metallic-färg på en mängd olika material.

content image
PMS-färger

Tryckfärger som specifikt blandas till används för att erhålla en exakt kulör som inte CMYK-färgrymden kan återge i tryck. Fördelen med en färdigblandad färg är även att den trycks i 100% ton och därmed helt utan raster vilket ger en extra solid och jämn färg. Dekorfärger används ofta i logotyper och i förpackningstryck där en exakt kulör efterfrågas. PMS (Pantone Matching System) är ett färgmatchningssystem som tillhandahåller en  färgkarta som agerar en visuell referens för exakt färghållning.

content image
OVG-färger

För att utöka färgrymden och återskapa ett större spektra av tryckbara färger finns möjligheten att addera upp till tre extrafärger, Orange, Violet och Green förutom de vanliga färgerna Cyan, Magenta, Yellow och Key color (svart).

content image
Fluo-färger

Fluorescerande färger finns i yellow, green, orange och blue. Färgerna framhävs extra starkt i mörkare miljö och under UV-ljus.